Hashtag galia: Ką nuogų įžymybių skandalas pasako apie mus?

hashtags-facebookJei skaitote spaudą, tikrai žinote apie šimto įžymybių nuotraukų išviešinimą. Tarp jų labiausiai išgarsėjo Oskaro laimėtoja Jenifer Lawrence, kurios atvaizdas puošia šiuos straipsnius. „Apple“ ir FTB kartu tiria įsilaužimą į daugybės žmonių iCloud paskyras, nors „Apple“ kompanija ir griežtai paneigė spragas jų programose. Panašu, kad buvo pasinaudota „iBrute“ programa, kuria paprastai naudojasi žvalgybos tarnybos, tik šį kartą – vos už 400 dolerių – ja pasinaudojo kiti suinteresuoti asmenys.

Nuotraukos pirmiausia pasirodė forume 4chan, kurį susekti gali būti sunkiau nei atrodo. Paprastas, pasenusia grafika sukurtas puslapis yra absoliučiai anonimiškas, kartais vadinamas vienu iš „tamsiausių interneto kampelių“. Puslapis sukelia psichologų vadinamą deindividualizacijos procesą, kai vieno žmogaus atsakomybė ištirpsta minioje.

Šio forume /b/ sekcijoje susirenka šokiruoti norintys vartotojai. Pasak vieno MIT straipsnio, vartotojai šioje grupėje neatinka visuomenės normų, nes nevertina vienas kito pagal statusą. Be to, įrašai išnyksta vos tik pasirodo nauja informacija – dažnai per kelias minutes – todėl sukuriamas sniego gniūžtės efektas, kai vartotojai stengiasi vienas kitą kuo labiau šokiruoti, perspjaunant ankstesnį įrašą. Procesas vyksta greitai ir be jokių tabu, nes įrašai tuoj pat išnyksta.

4chanPrieš metus šis forumas išgarsėjo, kai – pasak pranešimų – vienas narys pasiūlė išprovokuoti jaunas pop žvaigždės Justin Bieber gerbėjas, patalpindamas neva dėl dainininko venas persipjovusių žmonių nuotraukas. Iniciatyva buvo tuoj pat įgyvendinta, apsimetant, jog tai daroma norint sustabdyti žolę rūkiusį daininką. 2013 metų sausį #cutforbieber per porą valandų ėmė trendinti visame pasaulyje: begalė paauglių pjaustėsi rankas. Mes nustosim, kaip Bieber neberūkys žolės

Dabar tas pats puslapis stengiasi inicijuoti #leakforJLaw, skatindamas žmones kelti savo nuogų nuotraukas, taip neva paremiant nukentėjusią aktorę. Greičiausiai iniciatoriai pasisėmė idėjų iš anksčiau vykusio princo Hario solidarizavimosi akcijos. Kodėl Twitter negali sustabdyti tokių ir panašių iniciatyvų? Jie greitai reaguoja į neo-nacių pareiškimus, bet leidžia plisti tokiems įrašams.

Nuogų nuotraukų išviešinimas tuoj pat įgavo pavadinimą – „The Fappening“, nuo žodžių happening, veiksmas, ir slango fap, reiškiančio masturbaciją. Sujungus šiuos žodžius gauname nekaltą terminą, kuris praranda traumatizuojančią reikšmę ir yra vartojamas visų – net tų, kurie užjaučia nusikaltimo aukas.

Twitter plinta hashtag #fappening2014, kuriuo naudodamiesi šimtai tūkstančių žmonių platina masturbacijos nuotraukas ir pašaipius komentarus. Egzistuoja forumai ir šiam įvykiui sukurtos grupės. Yra, žinoma, ir žmonių, kurie naudodamiesi terminu reiškia savo užuojautą, patys nesuprasdami, kad taip prisideda prie šio proceso skatinimo. Rašydama svarsčiau ir aš, ar neprisidedu prie šio reiškinio.

Vienas iš "nekalčiausių" pavyzdžių
Vienas iš “nekalčiausių“ pavyzdžių

Kurį laiką Vikipedija nepateikė šio įvykio aprašymo – pavadinimas buvo diskutuojamas kaip galimai pažeidžiantis enciklopedijos taisykles. Vėliau The Fappening buvo priimtas, bet netrukus vėl pašalintas. Dabar nuotraukų išviešinimas taip ir vadinasi – August 2014 celebrity photo leaks – įsisąmoninus termino the Fappening reikšmę.

Viename straipsnyje žurnalistė Sanghani, cituodama Dr Claire Hardaker, argumentuoja, jog tapo madinga visus reiškinius suspausti į hashtag, taip sumenkinant reiškinio rimtumą. The fappening kažkuo primena frapping (veiksmą, kai kas nors tavo vardu paskelbia įrašą Facebook, aptikę paliktą paskyrą), kilusį nuo žodžių Facebook ir rapping. Nors žodis raping, išprievartavimas, niekam nekelia šypsenos, frapping sukelia priešingą efektą – tai pokštas tarp draugų. Tuo pačiu virsta ir the fappening, apie kurį kuriami šimtai juokingų memų. Todėl jau cituoto straipsnio autorė prašo nustoti šį įvykį vadinti menkinančiu terminu, ir pradėti vadinti tikruoju – nusikaltimu.

Paprastai kalbame apie galimybę sukurti teigiamus socialinius ir politinius judėjimus, kaip Arabų pavasaris, pasitelkiant socialines platformas. Hashtag leidžia akimirksniu surasti taip pat mąstančius žmones, todėl Twitter ir kitos socialinės medijos gali tapti ir priešingu įrankiu. Šaipymasis, sarkastiškų paveikslėlių kūrimas ir žeminančių nuotraukų kėlimas tampa savotiška mada – o kai tai tampa mada, visi pamiršta priežastis. Net naujiena, jog šis įvykis tiriamas FTB, atsiduria ne Kriminalų sekcijoje, o Pramogose. Nes tai pramoga.

Spauda eskaluoja įžymybių skandalą, taip nustumdama į šoną realias įvykio pasekmes. Mes kritikuojame žvaigždes, nematydami, kokius procesus toks įvykis iššaukia visuomenėje. Vietoj straipsnių apie nuogų įžymbių nuotraukas – tarsi mūsų visuomenėje kas nors nebūtų to matęs – spauda turėtų rašyti apie tūkstančių žmonių, kurie internete talpina savo masturbavimosi nuotraukas ir paverčia tai normaliu reiškiniu. Susirūpinti verčia ne nuogų įžymybių nuotraukos, o visiškas empatijos trūkumas, apie kurį rašiau jau anksčiau.

Hakeriai ne veltui kartais pavadinami „miško sanitarais“ – jų veiksmai iššaukė ne tik veiksmus visuomenėje, bet ir eilinį kartą atkreipė dėmesį į mūsų informacinį saugumą. Socialinių medijų pagalba vieša ir privati erdvės pamažu nebetenka savo ribų ir reikia išmokti su tuo gyventi. „Apple“ šis įvykis greičiausiai kainuos brangiai – rugsėjo 9 dieną jie pristatys ilgai lauktą naują iPhone versiją, skatinančią su kompanija dalintis dar didesniu kiekiu asmeniniu informacijos. iPhone 6 siūlys kaupti su sveikata susijusius duomenis bei dar platesnes galimybes apsipirkti internetu, pateikiant savo kreditinių kortelių duomenis. Tik… ar vartotojai to vis dar nori?

4 mintys apie “Hashtag galia: Ką nuogų įžymybių skandalas pasako apie mus?

O ką manote jūs?