30 minučių treniruotė akims (trumparegiams)

Kaip ir žadėjau, aprašau 30 minučių treniruotę akims, skirtą trumparegiams. Treniruotė paimta iš knygos „Improve Your Vision Without Glasses or Contact Lenses“ ir daugiau apie šią knygą galite paskaityti mano ankstesniame įraše. Patys autoriai teigia, kad labiausiai jie nori paskleisti žinią, tad tikiu – nepyks. Aprašoma treniruotė yra skirta progresyviai miopijai (trumparegystei), bet net jei jūsų rega stabilizavosi, tikrai nepakenks.

Praktinis patarimas 1: Visa terapija yra skaičiuojama minutėmis, tad pradžioje taip ir dariau. Pasižiūrėdavau į laikrodį ir darydavau pratimus. Įsivaizduoju, kad po penkių dienų būčiau metus, jei nebūčiau pradėjusi klausytis muzikos. Užsidėkite ausines ir pasileiskite savo mėgstamą muziką (tik daugmaž žinokite kūrinių trukmes). Tokiu būdu mankšta neprailgsta ir netgi tampa laukiama dienos dalimi. Maža to, tai padeda netgi prailginti pratimus. Tarkime, vieną pratimą atlieku iki pat dainos pabaigos, taigi 2 minučių pratimai dažniausiai išilgėja iki 5 minučių.

Praktinis patarimas 2: Ieškokite savo pratimų. Jei kuris nors jums labai nepatinka, pakeiskite jį kitu ar prailginkite labiau patinkantį. Aišku, geriau prisiversti, bet versdamiesi ilgai netempsite, tad pasistenkite mėgautis.

Šią pusvalandžio trukmės terapiją turėtumėte atlikti kasdien. Jei tokia užduotis atrodo neįveikiama, atlikite bent dalį. Vis dėlto siūlau imti ir pabandyti viską – tai lengviau nei atrodo.

  1. Hidroterapija (3min) – tai karšto/šalto vandens terapija, kuria prasideda kiekviena treniruotė. Kaip įspėja autoriai, tai ta dalis, kurią dažniausiai praleidžia besitreniruojantieji, nors ji labai naudinga. Hidroterapija skatina naudingų medžiagų apykaitą akyse ir ilsina akis. Tad pasistenkite ją atlikti. Hidroterapija atliekama pasiruošus šalto (likus pusvalandžiui iki treniruotės įdedu indelį su vandeniu į kamerą) ir šilto (bet ne deginančio) vandens indelius. Pamirkykite rankšluostį viename vandens inde ir 30 sekundžių palaikykite prie akių. Tada keiskite. Karštas. Šaltas. Karštas. Šaltas…

  2. Pumpavimas (3min) – nuolatinio fokuso keitimo pratimas. Iškelkite prieš akis pirštą arba tušinuką (maždaug per 15cm) ir kas porą sekundžių žiūrėkite tai į pirštą, tai į objektą, esantį toli, už keliolikos metrų ar net dar toliau. Ne pasyviai, o bandydami įžvelgti pačias mažiausias detales.

  3. Regos diagrama (2min) – mažėjančio teksto skaitymas (diagramos nuotrauką rasite apačioje). Atsitraukite nuo lentelės per tiek, kad įskaitytumėte kažkur vidurinę eilutę. Pamažu, vedžiodami akis, kilkite viena eilute aukščiau. Net jei nematote, nepasiduokite – vedžiokite akis, mirksėkite. Ir perskaitę kilkit aukščiau.

  4. Labirinto diagrama (2min) – akių vedžiojimo pratimas.(diagramos nuotrauką rasite apačioje). Atitraukite lentelę per tiek, kad matytumėte linijas, bet jos būtų šiek tiek miglotos. Stenkitės vesti akis nuo taško A iki taško B, bet jei matote, kad užduotis per lengva – atitraukite lentelę dar toliau.

  5. Pumpavimas (3min).

  6. Miglos zona (2min) – stenkitės išplėsti savo miglos zoną. T.y. Kiekvienas iš mūsų turime tam tikrą zoną aplink save, kurioje matome ryškiai. Už jos prasideda miglos zona. Įsižiūrėkite į kokį nors objektą, kuris jau yra miglos zonoje, bet netoli jūsų raiškos zonos. Vedžiokite akis po objektą ir mėginkite įžiūrėti detales. Tarkime, jei žiūrite į krūmą, pasistenkite įžiūrėti lapelius ar uogas.

  7. Akupunktūros mišinys (5min) – 3 skirtingi akių jogos pratimai, kurie tikrai padeda atpalaiduoti akis:

    • A. Užmerkite akis ir abiejų rankų nykščius padėkite virš akies voko, žemiau antakių, prie pat akies ratilų kraštų (žr. paveikslėlį). Spustelėję reikiamą tašką turėtume pajausti tempimą (ne skausmą, bet ‘nervingumą’). Sekundei spustelėkite ir atleiskite. Kartokite.A pratimas

    • B. Padėkite nykščius ant smilkinių ir likusia delno dalimi (rodomojo piršto kraštu) braukite ratilus virš ir po akimis (žr. paveikslėlį apačioje; tik skirtingai nei parodyta jame, braukite nuo centro link smilkinių) Nebijokite spausti odos, taip atpalaiduodami akis. Jei oda labai sausa, pasinaudokite kremu.B Pratimas

    • c) Užmerkite akis ir nykščiu bei rodomuoju pirštu masažuokite nosies tiltą (žr. nuotrauką) – taškus, kuriuose paprastai ilsisi akinių noselės. Spustelkite ir vėl atleiskite. Kartokite.C Pratimas

  8. Šviesos terapija (5min) – vienas iš pratimų, kurį taip pat rasite kiekvienoje terapijoje. Susiraskite šviesos šaltinį (autoriai siūlo 150 vatų lempą, aš tiesiog siūlau ieškoti stipriausios namuose, geriausia, jei lempa skleidžia šilumą) ir atsisėskite per 15 centimetrų. Užmerkite akis ir atsipalaiduokite. Šviesa turėtų nuraminti. Pasukite galvą į vieną ar kitą pusę, taip, kad abi akys gautų vienodą šilumos ir šviesos kiekį. Tai tiesiog raminantis pratimas, kuris turi padėti atpalaiduoti įsitempusias akis.

  9. Tamsos terapija (5min) – kiekvieno terapijos kurso pabaiga. Užmerkite akis ir uždenkite jas delnais (atremkite alkūnes į stalą, patogiai atremkite skruostikaulius į delnų apačią ir leiskite pirštams susikryžiuoti ant kaktos). Pasėdėkite taip 5 minutes. Jei būsite ką tik atlikę šviesos terapiją, turėtumėte po kiek laiko išvysti priešingos spalvos efektą…

Atliekant pratimus (ypač šviesos ir tamsos terapiją) knygos autoriai skatina įsivaizduoti, kaip gerėja jūsų akys. Nes placebo efektą visi žinomi – jei patys tuo patikėsite, patikės ir jūsų akys.

O apačioje – diagramos, kurias reikėtų atsispausdinti ant A5 lapo. Sėkmės treniruojantis! O kaip sekasi man, galite paskaityti čia.

7 mintys apie “30 minučių treniruotė akims (trumparegiams)

  1. Andrius Juozas sakė:

    Sveiki, ačiū už pratimus, bet regos diagramos pirma eilutė nėra aiški, nes skenuota per maža raišką. Gal galite įkelti didesnės raškos skenuotą tekstą?

    Patinka

O ką manote jūs?